Οι πρόεδροι των Γιατρών του Κόσμου - Medecins du monde (MdM) από την Ελλάδα Δρ Άννα Μαΐλλη (Α) , τη Γαλλία Δρ Thierry Brigaud (Κ) και τη Γερμανία καθηγητής Jochen Zenker (Δ), στη σημερινή συνέντευξη τύπου του Δικτύου των Γιατρών του Κόσμου και της Ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Την κοινή «μοίρα» των ευπαθών κοινωνικών ομάδων στις χώρες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση ανέδειξε η διεθνής συνάντηση των μελών του δικτύου των Γιατρών του Κόσμου. «Βρεθήκαμε ενώπιον ενός οξύμωρου φαινομένου, παλεύαμε να εμβολιάζονται τα παιδιά στον Νίγηρα, όταν διαπιστώσαμε ότι μεγάλος αριθμός παιδιών στην Ευρώπη ήταν ανεμβολίαστα», σημείωσε ο δρ Τhierry Birgaud από τη Γαλλία, όπου τα σύννεφα της κρίσης και των περικοπών, που έχουν αντίκτυπο στην υγεία των πολιτών, πυκνώνουν.

«Πριν από μερικά χρόνια άκουγα Ελληνες συναδέλφους, οι οποίοι με προειδοποιούσαν ότι όσα δυσάρεστα συνέβαιναν στην Ελλάδα στον κλάδο της υγείας δεν αποτελούσαν το παρελθόν, αλλά το μέλλον της Ισπανίας», ανέφερε ο Ισπανός δρ Alvaro Gonzalez· «δυστυχώς, είχαν δίκιο». Οι αριθμοί είναι ενδεικτικοί του αποκλεισμού μέρους του πληθυσμού από το σύστημα υγείας λόγω της απουσίας κοινωνικής ασφάλισης. «Περίπου 873.000 άτομα δεν έχουν πρόσβαση στο εθνικό σύστημα υγείας, ενώ κάθε μέρα αποκλείονται 2.300 άνθρωποι», ανέφερε ο ίδιος, ενώ «σε ποσοστό 16% οι συνταξιούχοι δεν μπορούν πια να πληρώσουν τα φάρμακά τους».

Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι πιο ανησυχητική. «Το 2013 το 30% των εξυπηρετούμενων στα ιατρεία της Αθήνας ήταν Ελληνες, ενώ στο Πέραμα το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει το 90%», δήλωσε η πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου Ελλάδας, δρ Αννα Μαΐλλη. Επιπλέον, οι ΓτΚ πραγματοποίησαν 9.000 εμβολιασμούς και στήριξαν 445 εγκύους. «Αρχικά, είχαμε δώσει προτεραιότητα στους ανασφάλιστους πολίτες, αλλά μετά το σφράγισμα των ιατρείων του ΕΟΠΥΥ, στηρίζουμε εξίσου τους χαμηλοσυνταξιούχους». Ωστόσο, η πίεση προς τις εθνικές κυβερνήσεις και την Ε.Ε. θα ασκηθεί προτάσσοντας τις εγκύους και τα παιδιά. Σχετικό δρώμενο για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης έλαβε χώρα χθες στην πλατεία Μοναστηρακίου.

kathimerini.gr
 
Top