Βρυξέλλες και Βερολίνο θέλουν να τονίσουν το ευρωπαϊκό προφίλ του Έλληνα Πρωθυπουργού - Τον Μάρτιο στην Αθήνα η Άνγκελα Μέρκελ

Σενάρια και φήμες για μία ενδεχόμενη έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Αθήνα, πριν τις ευρωεκλογές της 25ης Μαΐου αρχίζουν να διαρρέουν από Βρυξέλλες και Βερολίνο τις τελευταίες ώρες.
Η σχετική σεναριολογία, που ακόμη δεν είναι δυνατό να αποδοθεί σε συγκεκριμένες διαθέσεις ή και αποφάσεις των ισχυρών παραγόντων της ΕΕ, συνδέεται με την προσπάθεια της Άνγκελας Μέρκελ, αλλά και των ηγετικών στελεχών της Ένωσης να στηριχθεί η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά και να δοθεί ένα μήνυμα στενής συνεργασίας και αλληλεγγύης στην μεγάλη προσπάθεια, που καταβάλει στην οικονομία.

Πηγές από το Μαξίμου, με δηλώσεις τους στο protothema.gr πάντως, δεν επιβεβαίωσαν τη σχετική φημολογία, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο συνηθίζεται μεν, όμως ακόμη δεν υπάρχει κάτι το οριστικό.

Δεν είναι ασυνήθιστο να γίνονται έκτατες σύνοδοι κορυφής, ωστόσο η πραγματοποίησή της στη συγκεκριμένη περίοδο και με σαφή πολιτικά μηνύματα, είναι σαφώς μία εξέλιξη, που θα δώσει κύρος στην ελληνική προεδρία και θα αξιοποιηθεί στο έπακρο από την κυβέρνηση στη δύσκολη μάχη των ευρωεκλογών.

Κεντρικός στόχος του πρωθυπουργού το επόμενο διάστημα είναι σαφώς η ενίσχυση του ευρωπαϊκού του προφίλ, σε αντιδιαστολή με τις σκιές του ευρωσκεπτικισμού που συνοδεύουν την υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα για την Κομισιόν.

Οι διαθέσεις για στήριξη του κ. Σαμαρά από το Βερολίνο είναι δεδομένες, τουλάχιστον στο επικοινωνιακό επίπεδο και σε αυτό των συμβολισμών, καθώς τον Μάρτιο θα επισκεφτεί τη χώρα μας και η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Επίσης στην Αθήνα θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, προκειμένου να επιλεγεί οριστικά και επίσημα ο κεντροδεξιός υποψήφιος για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δηλαδή ο αντίπαλος του κ. Τσίπρα, αλλά και του σοσιαλιστή Μάρτιν Σουλτς

protothema.gr

 
Top